Byggmöte m.m.

Idag kl. 10 skulle Mathias och vår KA (kvalitetsansvarig) infinna sig på kommunen för att delta i ett byggmöte. Dom var där och som jag har förstått det så var de väl inget märkvärdigt, kommun tanten tyckte att vi skötte oss bra. Skönt!

Kl. 14 åkte Mathias ner till tomten för att ta emot en leverans, ett stycke lastbil kom med material till garaget. 

Ikapp tiden

Äntligen är vi ikapp tiden här i bloggen och nu ska tiden inte få rinna iväg så här igen.

Känns väldigt skönt att kunna skriva idag, och det är verkligen IDAG, var Mathias ner och vattnade plattorna, återigen för att dom inte ska brinna för fort, samt tog bort träramarna runt avloppen.


Husplattan är färdig

Måndag (25/8) kom betonggubbarna tillbaka och gjorde klart husplattan. Inga fler missberäkningar men däremot gick den andra betongbilen sönder. Arbetet försenades bara med en timme, ingen större fara, det blev ju en lagom fikapaus... 

       


Vattning

Lördag (23/8) och söndag (24/8) Mathias åkte ner och vattnade och plastade in garageplattan för att betongen inte skulle brinna för fort, gör den det kan det bli sprickor.

Vattnet har väldigt stor inverkan just i samband med att plattan ska gjutas. Det får inte regna för mycket under tiden man gjuter för då kan man inte gjuta. När plattan sen är gjuten då måste den vattnas för att den inte får bli för torr, brinner för fort och spricker. Konstigt!

Äntligen, nu gjuts plattan!

Fredag (22/8) kommer betong gubbarna, tillsammans med Mathias och Dan gjuter dom plattan till garaget samt en del av husplattan. En del av husplattan på grund av ett "litet" fel, missberäkning eller vad man nu vill kalla det (se bild nedan). Felet är enligt dom som säger sig veta -enbart ett "kosmetiskt" fel som inte kommer att synas när huset är klart och har ingen påverkan på konstruktionen av huset.

     

     

Missberäkningen: kantelementen började ge vika när betongen skulle vibbreras med bryggan, bryggan var för kraftig i förhållande till kantelementen. Med anledning av detta valde man att bara fylla kantelementen och låta det stå till på måndag och göra resten då. Sånt som händer? Garageplattan blev väldigt bra i alla fall. 

El, tele, data dag 2 och formar

Torsdag (21/8) förmiddag kom elfirman tillbaka och gjorde klart sitt jobb.

Mathias åkte ner på eftermiddag/kvällen efter jobbet för att göra formar i trä som ska läggas runt alla avlopp innan dom kommer och gjuter själva plattan. Anledningen till detta är att man inte vill ha lika mycket betong runt avloppen som i övriga plattan. Det blir sällan bra när man ska försöka göra fallen till avloppen direkt vid gjutning istället blir det till att flytspackla när vi ska lägga in golvet.


El, tele och data dag 1

Onsdag (20/8) kom elfirman för att dra el-, tele-, och data/internetkablar till alla rummen, det blev en herrans massa blå kabel. Jag som trodde att det fanns tådlös/t telefoni och internet nu för tiden?

     

Golvvärme och armering dag 2

Tisdag (19/8), regn, vvs-killarna kom och la klart golvvärmen och Mathias och Dan la färdigt armeringen i husplattan


Golvvärme och armering dag 1

Måndag (18/8) spöregn, vvs-firman kom för att påbörja arbetet med att lägga golvvärmen. Mathias och Dan la armeringen i garageplattan.

     


Utmärkning av innerväggar

Söndag (17/8) idag efter Milias andra kalas åkte Mathias, Göran och senare även Dan ner och märkte ut, sågade upp (isoleringen) och armerade för innerväggarna för att vvs-killarna skulle kunna komma och lägga golvvärmen.

Det blev intensiva arbetsdagar på slutet för att hinna färdigt tills dess att vvs-firman skulle komma och göra sitt.

Lager två och tre

Lördag (16/8) Mathias, Göran och senare även Dan fortsatte att lägga lager två och lager tre med isolering i husplattan. Idag blev det nattpass med bygglampor eftersom Mathias jobbade på dagen.
Frigolit (isolering) och vatten

Torsdag (14/8) Mathias, Dan och senare även Göran la idag första och andra lagret frigolit (isolering) i husplattan. På eftermiddagen kom vvs-killen och drog vatten i första lagret isolering. 

Frigolit och avloppsrör

Tisdag (12/8) Mathias och Dan la frigoliten (isoleringen) i garageplattan.

Onsdag (13/8) idag kom vvs-firman och drog avloppsrör till bland annat toaletterna i huset. Mathias och Dan hjälpte till att gräva ner avloppen samt la ner radonrör. Radonröret läggs i singlet för att kunna suga ut eventuell radon som kommer från bergen.


Kantbalkarna sitter på plats

Söndag (10/8) Mathias, Göran och Håkan gjorde klart arbetet med kantbalkarna idag. Nu ser man formen för både huset och garaget.


Utsättning av kantbalkar

Fredag (8/8) Mathias och Håkan tog upp arbetet från i tisdags och fortsatte att sätta ut kantbalkarna för husplattan. Senare, efter jobbet, kom även Göran och hjälpte till, det underlättar och går betydligt fortare om man är tre. Då kan en stå och sköta mätningen hela tiden, ingen behöver springa fram och tillbaka för att det ska ändras några millimeter hit och några millimeter dit.

     

Paddan återlämnad

Onsdag (6/8) Idag körde Mathias äntligen, äntligen eftersom det innebär att en del är klart, tillbaka paddan till Cramo. De var det enda som gjordes idag eftersom Mathias jobbar. Jobbet på tomten återupptas på fredag då Mathias är ledig från sin anställning igen.

Mer fyllnadsmassor, singel, paddkörning och kantbalkar

Tisdag (5/8) Gravmaskinsgubben fortsatte sitt jobb med fyllnadsmassor, singel och att grovplanera tomten. Tex så har han fyllt upp och förberett garageuppfarten och bilparkeringen på sidan om garaget, blir nog riktigt bra som det ser ut nu.  Mathias, Dan och Håkan (kom och hjälpte till att mäta, så det blev riktigt gjort) körde padda, satte ut snören, riktmärken, för ytterväggarna och körde lite mer padda bland annat. På kvällen påbörjade Mathias och Göran arbetet med kantbalkarna runt husgrunden.

         

Kantbalkarna runt garageplattan gjorde Mathias och Dan nästan färdigt under måndagen, lite passbitar som saknas bara.


      

Fyllnadsmassor, singel, kantbalkar m.m.

Måndag (4/8) ny vecka nya tag. Gravmaskinsgubben fortsatte att lägga ut fyllnadsmassor och singel, Mathias och Dan la till singlet och körde över det med paddan.

     

Ytterliggare en leverans kom under dagen, denna gång innehållandes armering till garage- och husplatta.Mathias och Dan påbörjade utsättningen av kantbalkar till garageplattan. Mätinstrumentet som dom använder för att få ut exakt rätt höjd på plattan enligt Metrias anvisningar fick vi låna av grävmaskinsgubben.

  

Nästan ledig...

Torsdag (31/7) åter igen en väldigt varm dag. Idag var Mathias faktiskt nästan helt ledig från jobb på tomten. Vi packade våra väskor och åkte ut till havet och badade hela familjen. Efter en hel dag på stranden, innan middagen åkte Mathias ner och körde paddan en timme, de var de enda som skulle göras idag. Till och med Mathias behöver faktiskt vara ledig ibland, "vila" och ta igen sig, vara med familj och vänner.

Faktiskt så är det ledigt från tomtarbete hela helgen eftersom Mathias jobbar hela helgen. Nya tag på måndag:)

Fyllnadsmassor och singel

Onsdag (30/7) kom första lastbilen med singel. Som jag skrivit tidigare har det väl fungerat si så där med leverans av fyllnadsmassor och idag gick det inte mycket bättre. Ett lass med singel hann lossas, när det var dax för nästa lass som innehöll fyllnadsmassor gick lastbilen sönder. Servoslangen gick av och där med rann oljan ut på vägen och lasset blev olossat på nästan två timmar, förseningar:(        

Under dagen, en för övrigt väldigt varm dag, kanske årets varmaste jobbade Mathias, Dan och grävmaskinsgubben på som vanligt. Det grävdes för och lades ner dagvattenrör från stuprännorna, Grävmaskinsgubben fortsatte med sitt jobb att planera tomten, dvs fylla upp med massor och singel där hus och garage ska stå.

     

Jag och Milia tog en cykeltur ner efter en dag på stranden för att fota allt detta.
Hard working woman and child!

 

Dålig bloggare

Måste erkänna att vi/jag sköter inte bloggen riktigt bra, ligger efter hela tiden. Till mitt försvar får jag väl säga att det finns en hel del annat som också måste göras.

Nu ska jag ta nya tag och försöka få en ändring på det här, ska blogga ikapp mig och sen försöka göra det lite mer kontinuerligt. Det är ju så svårt att komma ihåg vad som gjordes nästan två veckor tillbaka i tiden.  

En av anledningarna till att det har bloggats dåligt senaste tiden är att jag har bakat, planerat och handlat m.m. inför Milias födelsedag. Hon fyller nämligen 1 år just idag.

GRATTIS MILIA, mamma och pappa älskar dig!

 

Mer "grus"

Tisdag (29/7) kom ytterligare lass med grus som skulle läggas på plats med hjälp av grävmaskinen och tryckas till med paddan.

     

Milia tyckte att paddan var väldigt intressant och snälla farfar lät henne prova stå på den. Hon var ganska mallig!
Första material leveransen

Måndag (28/7) kom den första material leveransen. Ett stycke lastbil kom och lämnade (lämna och lämna, pappa, Dan och en arbetskamrat till Dan Kom och lastade av den) av plattmaterialet, frigolit och kantelement. Lite typiskt var väl att leveransen inte var fullständig så ytterligare en lastbil fick komma på tisdag.På eftermiddagen kom Mathias och lastade av paddan som han hade varit och hyrt. Avtäcknings arbetet fortsatte och nästa leverans kom, första (och enda för dagen) lastbilen med grus kom. Gruset skulle ha kommit på söndagen men någonting gjorde att det inte blev så och idag han dom bara köra ett lass innan grustaget stängde...  

        

Milia tyckte att Mathias hörselkåpor med radio i såg väldigt intressant ut. Dom måste man ju få prova...


RSS 2.0