Kamin, bro & golvvärme

Igår kom dom med materialet och idag satte dom ihop den, den muras på plats. Det är en Tulikivi täljstenskamin som kommer att värma vårt hus, till viss del. Det blev jätte bra, de är alltid svårt att föreställa sig hur det kommer att se ut men nu vet vi. Det är dock inte helt färdigt ännu, skorstenen är inte på plats, den ska anslutas och genomföras genom taket.

        

Igår blev bron gjuten, skönt, nu har vi en riktig bro att gå på i vinter. Vi kommer inte att göra något mer med den nu men till våren är väl tanken att vi ska lägga klinker av något slag på den.Golvvärmen är nu igång. VVS-killarna har varit där igår och idag. Frånluftsvärmepumpen är inte inkopplad ännu så just nu står det en liten röd apparat i tvättstugan som är inkopplad för att köra golvvärmen. Tänk om den apparaten inte bara skulle vara där tillfälligt utan vara pumpen... Den är betydligt mindre så vi skulle få så mycket mer plats i tvättstugan. Jag antar att den riktigt pumpen har fler funktioner, de måste den ju ha, varför skulle den annars vara så mycket större?Att jämföras med den här


Det finns ett slut...

Nu börjar jag också känna att det finns ett slut på de här bygget. Nu talas det om spackling, kamin, lägga golv m.m, trodde att det låg längre bort i tiden.

Imorgon eller på fredag kommer dom och sätter in kaminen. Mathias var där igår kväll och spacklade väggen som kommer bakom kaminen. I dagarna kommer han som ska spackla övriga huset och påbörjar de, allt är inte riktigt färdigt för att spacklas men de finns att göra ändå. Vilken tur att vi anlitar proffs för att spackla och slipa, det är hur mycket som helst, alla väggar och alla tak förutom taket i "högdelen". Tanken på att göra det själv gör mig nästan illamående, tänk vilken tid det skulle ta och tänk vad mycket slipning det skulle bli, usch.

Imorgon eller på fredag kommer också rörmockaren och sätter igång golvvärmen provisoriskt för att kunna torka ut den sista fukten samt få upp lite värme i huset.

I fredags var jag och Mathias och titta runt lite på kakel och klinkers, vi vet vad vi vill ha på väggarna men golven har jag inte en aning om, har inte hittat något som jag fastnat för. Problemet är ju inte att det inte finns något som är snyggt utan att det finns alldeles för mycket. Sen är det så svårt när man bara ser några få plattor fastsatt på en träskiva, jag skulle vilja se ett helt golv tillsammans med de väggplattor jag vill ha i ett visningsrum. Vi får helt enkelt fortsätta leta men det börjar bli ont om tid. Tror att vi ska prata med säljaren och berätta ungefär hur vi har tänkt oss så får han/hon ta fram kanske fem olika alternativ att välja på. 

Vi tittade även på lite belysning, utomhus och inomhus.  Vi hade sån tur att de lampor som vi hade bestämt oss att inhandla på den ena affären, senare, hade den andra affären till 40% rabatt, nu. Sån tur har inte vi, egentligen. V kom hem med 48 st inomus spottar, 6 st utomhus spottar och 5 st utomhus lampor, inte illa. De är så skönt för varje sak som beslutas och blir klar, de är mycket som ska väljas (lyxproblem, jag vet).I söndags och igår gjorde Mathias klart med dom sista dragningarna till centraldammsugaren så till veckan kan dom komma och sprutisolera på vinden.

Idag har Mathias och senare även Dan satt upp pottor i taket till spottarna i allrummet, 8 st. I badrummen är det gjort sen tidigare, 5  i stora + 2 i lilla. Dom har även börjat med formen till bron vid huvudentren, den gjuts förmodligen under helgen. Känns väldigt skönt att få en riktig bro på en gång, slippa gå på en lastpall ända fram till våren.


Pottorna


Formen till den blivande bron

Milia har naturligtvis också varit där och "hjälpt" till. Läst lite ritningar,  plockat med skruvar och spikar (de blir nog en del sorteringsjobb i dom lådorna nu). Idag när vi var där nere kom dom första snöflingorna, Milia var väldigt förvånad och nyfiken på vad det var som kom fallande från himelen.

     Jag har tidigare skrivit att garageporten sitter på plats men jag hade ingen bild då så det kommer en nu istället.De var allt för denna gången.


Det har hänt en hel del...

på 3 veckor och 6 dagar.

Bland annat är takpannorna på, både på huset och garaget. Garageporten sitter på plats och fungerar (eldriven). Alla innerväggar är uppe och snart gipsad på båda sidor, därmed också isolerade. Taken (med normal takhöjd) är gipsade. Elen är dragen i alla väggar och tak. Ventilationen är snart färdig. Centraldammsugaren är dragen i väggarna. Hängrännorna sitter på plats både på huset och garaget. 

Det sägs att vi ligger bra till tidsmässigt, dvs inflyttning före jul. Jag har svårt att tro det men vad vet jag som aldrig är där och gör något, som aldrig har byggt ett hus och vet hur lång tid saker och ting tar. Hoppas dom har rätt för senaste veckorna har jag börjat känna av längtan efter något eget, vårat. Tyvär är det ju inte färdigt när huset är färdigt, då återstår det att packa upp en massa flyttkartonger, kul. Tänk om man kunde få flytta in och allt var på riktigt färdigt uppackat och möblerat... Drömma kan man ju. 

Här kommer lite bilder på vad som hänt:  

     

     

     

     

     

     
     

     

     

     

Milia har också varit med och hjälpt till under tiden som gått, hon är så duktig.


RSS 2.0