Här kommer...

Pippi Långstrump


Fina Pippi-flätor ala mormor. Jag fick aldrig se dom live, hon är inte så mycket för att ha håret uppsatt, inte ens om de är Pippi-flätor.

Eller Pippi Jordgubb som Milia säger. Här kommer Pippi Jordgubb ohej ohej ohej... Om jag säger Pippi Jordgubb då blir hon ARG, hon hör att de är fel när jag säger de men inte när hon säger de själv.

Lata lediga dagar

Igår trotsade vi kylan, -19,6 grader, och gick ut och åkte kälke. De blev dock en ganska kort stund ute eftersom Milia frös. De var inget vanligt ställe hon frös om/på, inte händerna, inte fötterna, inte öronen utan om hakan, hon kunde inte låta bli att slicka på hakan. Slickar man sig på hakan när de är nästan 20 grader kallt då blir de jä....t kallt.

  



Vi gick in till oss och åt lunch, mellis och middag, en heldag med andra ord. M & R var på bästa lekhumör och lekte tillsammans hela dagen utan minsta bråk, de var ett tag sedan. Nöjda mammor drack kaffekopp på kaffekopp och planerade nyårsaftonen, skrev inköpslista, funderade ut lite tävlingar och aktiviteter på dagen. Sent igår kväll, i nästan tomma butiker, handlade vi till årets sista dag, imorgon... Otroligt skönt att slippa trängas med alla som handlat idag, istället har vi kunnat njuta av en lat dag hemma. 

Att bara vara är otroligt skönt ibland.


Leksakslåda

Vårat lilla charmtroll till brorson/kusin har blivit ett riktigt litet busfrö, han far runt som ett litet yrväder och drar, gräver och knycker de mesta i sin väg. Hans ögon bara lyser av bus, den där vadskajaghittapåförbusnublicken som man så väl känner igen. Man glömmer SÅ väldigt fort, för ungefär ett år sedan var Milia ganska precis likadan. Man var helt slut och svettig efter att ha varit hos någon som inte var i samma situation som vi. Man plockade undan och flyttade om saker ständigt för att rädda de som räddas kunde. 


Busungen hjälper mig med disken på julafton.

Busungen fick en leksakslåda av oss i julklapp att ha på sitt alldeles egna rum i nyköpta huset. I veckan ska jag och Milia försöka ta oss en tur till huset innan bilden av före (renovering) är ett minne blott.


Bortsett från att pussel har bytts mot bilar och färgerna så är lådan likadan som den som Milia har och den R fick i födelsedagspresent.

Vi får se om den här kan hjälpa lilltrollet att hålla ordning på sitt rum framöver.

Snöstorm

Igår, juldagen, hann vi med att vara ute i skönt väder och åka kälke, ha snöbollskrig och bygga en snögubbe, idag vakna vi till riktig snöstorm och en dag inne. Imorgon hoppas vi på finare väder så att vi kan vara ute och åka kälke igen och frisera snögubben som har haft en tuff dag idag, han står upp fortfarande i alla fall.



   

God fortsättning!

Nu är julen snart över, högtiden som de är sådan stress kring och sådan längtan efter är över på bara en ögonblick. Klapparna är öppnade, maten är uppäten eller nä förresten de är den inte, den har hunnit åka in och ut ur kylskåpet ett par gånger sedan julafton.

Vi hade en mysig jul bland nära och kära med massa mat och andra godsaker, lungt (så lungt de kan vara med en 1-åring och en 2-åring) och skönt.


Milia föredrog tomtemamman. Egentligen var de ingen av dom som var klädd som tomtemor men hon uppmärksammade att den ena var en tjej så då blev de tomtemamma. Innan tomten kom sa jag åt Milia att vi skulle ta på en blöja, hon är inte helt torr så för säkerhets skull eftersom hon förmodligen skulle glömma av sig när alla julklappar började delas ut. Jag glämde bort vad jag hade sagt men hon kom ihåg, när de var hennes tur att hämta en klapp sa hon - mamma måste ta på blöja först. Hon gav sig inte hon hämtade inte klappen förrän blöjan var på. De lät så roligt när hon sa de och att hon kom ihåg de i klappyran.


Milia med en av alla fina julklappar, en liten vovve som heter Molly. Jag gissar att hon har fått namnet efter kusinernas katt.

 
Inte förrän Melle hade åkt hem ville Milia ta upp sina julklappar ur förpackningarna, då fick hon ha dom för sig själv. Melle vill gärna ha de Milia har och Milia vill helst ha de hon har i fred. Ibland leker dom väldigt bra tillsammans, ibland leker dom väldigt olika. De skiljer trots allt ett år på dom små och ett år är ganska mycket när man är 1 och 2. Kl. 23 fick vi tvinga en till synes väldigt pigg tjej i säng, när hon väl låg där tog de en minut så sov hon.

Milia hälsar och tackar för alla fina julklappar, hon är jätte glad för allt. Nu ska hennes mamma rensa ut bland de gamla sakerna för att göra plats för de nya, alla "urväxta" leksaker får flytta upp på vinden tills vidare.


Dan före dan före dopparedan

Om bara 30 minuter är de dan före dopparedan, en dag som kommer att bli allt annat än vad jag hade tänkt mig. Planeringen som sprack var att ALLT skulle vara klart idag, att morgondagen skule tillbringas hemma från morgon till kväll i lugn och ro med utelek, uppesittarkväll och annat mys. Så blir de inte, sista klappen ska inhandlas, sista maten, sista drycken m.m. m.m. De kommer att vara så mycket folk överallt, köer, köer och åter köer, de hade jag tänkt slippa och framförallt skona Milia ifrån...  

Nu är de som de är och de är bara att göra de bästa av de, jag ska göra en noggrann planering nu så att de går så smidigt som möjligt. Bättre lycka nästa år.


Helgens julstök

I fredags hade vi sällskap av vår lilla granne tillika Milias bästa kompis R. Jag fick hjälp av dom små att klä granen, kanske inte precis som jag hade tänkt mig men man kan ju inte klaga när man får hjälp.



Ikväll har jag dock (hemsk som jag är) justerat lite här och där, tagit bort alla silverfärgade och guldfärgade kulor, som aldrig var tänkt för årets gran, och hängt dit lite annat. De kommer så många år framöver då hon ska klä granen som hon vill och hennes pyssel bara SKA hänga i den vare sig jag vill eller inte så jag tycker att jag kan få ha granen som jag vill så länge de är möjligt.

När lilltrollet hade somnat i fredagskväll satte jag igång att slå in alla julklappar. Dom ligger nu fint under granen och inte en enda gång har Milia så mycket som pillat på dom. Jag trodde faktiskt att jag skulle behöva plocka bort dom då den lilla damen älskar att öppna paket/slita present- och julklappspapper.




Snö, kyla och ännu mer snö =)

I början av veckan kom äntligen snön på riktigt, dagarna efter var de riktigt kallt, mellan 17 och 21 minusgrader visade termometern. Idag har de kommit ännu mer snö och kommer fortfarande för den delen. Nu är de precis så vitt och fint som man önskar att de ska vara till jul och med bara 3 dagar kvar till julafton kan man väl nästan vara säker på att de blir så.




Kvällspyssel till granen


Avtryck

Antalet besökare på den här sidan har ökat den senaste tiden. De skulle vara otroligt roligt att veta vilka ni är? Lämna gärna en kommentar.

Bagarstuga

Rullrån har rullats, saffransdeg har knådats och kola har kokats, ännu en bakdag är till enda. Äter vi mycket fikabröd och godsaker hemma? NEJ! Vad ska jag med allt till då? Tja, jag vet inte... Kan vara bra att ha om de kommer folk på fika också ska vi ju ha julen här hemma i år. Dessutom tycker jag att de är väldigt roligt att baka.

 



Förra helgen hade jag och ett gäng glada och trevliga tjejer julbak här hemma, resultatet av de är inte borta men när man är värdinna hinnar man inte med att aktivt baka så mycket. De blir mest kring jobb i kulisserna, så jag kände mig väldigt sugen på att baka och dessutom "fick" ju inte Milia, som älskar att baka, vara med då.


Idol och chokladcrispbomber

Igår, precis som så många andra, såg vi Idol finalen och till vår stora glädje tog Erik hem segern. Jag tyckte att vinnarlåten var riktigt bra, den bästa vinnarlåten hitills tror jag faktiskt. 

En fördel med ett öppet hus där kök och vardagsrum sitter ihop är att man kan göra nytta i köket samtidigt som man ser på TV. De var precis vad jag gjorde igår, Idol på TV:n och julgodis på spisen. Receptet hittade jag här. Godis brukar inte vara kalorisnålt och de var inte de här heller, jag tror faktiskt att de kan vara bland de kaloririkaste godis jag någonsin ätit.

100 gram mjölkchoklad och 250 gram nougat



+ en burk (350 gram) nutella smälts ner över vattenbad.



Rör ner 1 liter cornflakes.



Låt massan stelna i en form om ca 26 x 13 cm klädd i bakplåtspapper. Skär kakan i bitar. Doppa bitarna i 300 gram 70 %-ig choklad (jag tog 100 gram ljus choklad och 200 gram mörk choklad), lägg bitarna på ett galler med bakplåtspapper under och låt dom rinna av.

   

Ta da goda, söta och extremt kaloririkt godis, Leilas cornflakes crisp.



Sötaste luciatåget

Kl. 07.30 imorse gick vi med raska steg mot dagis, Milia iförd lucialinne utanpå vinteroverallen. Gissa om hon var världens sötaste lilla lucia och gissa om hennes mamma fick torka ett par tre tårar ur ögonvrån. 

 

Alla barn har tagit med sig en glasburk till dagis som har målats under veckan. Dessa hade ställts eller hängts ut på gården och varje burk lyste ett litet värmeljus, de var så fint.



Senaste tiden här hemma har Milia gått runt och sjungit på och tecknat till en Sockerbagare, Staffan var en stalledräng, Blinka lilla stjärna m.fl. Idag under framträdandet rörde hon inte en min, tecknade inte ett tecken, hon och flera med henne blev nog chockad över att komma ut framför 100-200 föräldrar, syskon, mor- och farföräldrar som bara stod och tittade på dom.




Sankta Lucia

Lucialinnet är struket, ljuset framtaget, filmkameran tömd och laddad, kameran är tömd och ligger på laddning. Imorgon är de luciafirande ute på gården på dagis, Milias första "riktiga" luciafirande.

I morse när hon fick syn på lucialinnet som jag hade hängt fram frågade hon om de var min tröja? Jag svarade att de var hennes -nää mamma de är stooor tröja, inte min.



Bilden är lånad genom www.google.se


Julmys på Milias rum

Änglarna som jag pysslade ihop för ett par veckor sedan har nu tillsammans med små små julkulor landat i en gran på Milias rum. Mot alla odds låter hon både änglarna och kulorna hänga orörda i granen.



I fönstret lyser ett litet luciatåg



och en sjärna



Ett par, tre tomtar har också flyttat in till henne. Hennes rum är nog de som är mest juligt i hela huset, än så länge i alla fall.

Garagepyssel

Mathias har tillbringat en del timmar i garaget den senaste tiden, här är resulatet:




Själva sitsen ska målas innan den får flytta ut framåt våren, vilken färg de blir får vi se, svart eller vit...

Just nu får jag försöka hitta på saker att gjuta, Mathias har nämligen blivit smått beroende av betongjuteri. Är de någon som vill sysselsätta honom om kvällarna så går de bra att lägga en beställning =) Man måste dock bo i vårt närområde då frakten av förklarliga skäl kommer att bli ganska dyr ;)

2 av 3

Nu är två tredjedelar av familjen vaccinerad mot svininfluensan, bara jag återstår och jag blir de, om inget oväntat händer, på onsdag. Milia fick sin första spruta i eftermiddag och de gick hur bra som helst, on verkar inte ha ont, inte än i alla fall. I bilen påväg hem kom hon dock på att hon inte ville ha någon spruta... då var de lite för sent.

Julmarknad

Innan de var dags att göra sig iordning för en kväll med Walmans salonger igår tog vi en sväng till helgens julmarknad. Mycket folk, mycket att titta på och aningen mer julkänsla än förra gången vi besökte en julmarknad.
Med oss hem hade vi tre olika sorters bröd, jag är väldigt svag föt hembakat bröd, en liten brödrost i trä och några trägodisklubbor till Milia.

Milia fick syn på små söta ponnyhästar och ville naturligtvis rida och självklart fick hon göra de. Jag håller dock tummarna för att de här inte ska bli något hon stort intresse, något hon vill göra på sin fritid när hon blir äldre. Jag skulle aldrig förbjuda men jag håller tummarna. Hon är två år och har ridit mer än mig, dvs tre gånger, jag kan inte följa med till stallet och hjälpa henne, jag kan/vet inget om hästar mer än att dom gillar morötter eller är de äpplen?


En väldigt stolt och nöjd tjej.

Bagarstuga

Idag har spis och ugn gått varm här hemma, årets julbak är avklarat. Vi är sex tjejer som dom senaste tre åren har träffats och bakat, ätit och druckit glögg, en fantastiskt mysig, god och trevlig tradition. Till skillnad mot ifjol gjrde vi de utan barn och vilken skillnad de var, de gick snabbt och smidigt.

I år satsade vi på att göra mer/fler av färre sorter, ifjol blev de just ingenting av en massa olika sorter.


Vad är de man brukar säga... ju fler kockar desto sämre soppa ;)





När grabbarna kom hem efter att ha tillbringat dagen med barnen på leklandet beställde vi hem pizza. De var ingen som var speciellt sugen att stå vid spisen eller ugnen efter 5 satser lussebullar, 3 omgångar knäck, 1 omgång apelsin/choklad kola, 1 omgång chokladkola och ett soppkok. 


Wallmans julshow

På lördag ska vi inta årets första julbord och i fyra timmar underhållas av Wallmans Salonger. Att få äta så mycket man orkar av god mat och samtidigt lyssna till/se/underhållas av musikal, pop, schlager, dans, komik, glitter och glamour känns som en helt okej lördagskväll.




Hårlöss

Idag var de, efter över en veckas ofrivillig frånvaro, dags för Milia att gå på dagis igen. I hallen möttes vi av informationen att de fanns barn på hennes avdelning som drabbats av hårlöss... jag ville vända i dörren och förlänga "ledigheten". Vi uppmanades att vara uppmärksam på om vårt barn började klia sig i hårbotten. Jo tack, jag kommer att vara UPPMÄRKSAM.

Håll en tumme eller två för att vi slipper kamma löss, skulle HEMSKT gärna slippa de.


Vaccination

Äntligen har jag och Milia fått tid för vaccination mot svininfluensan. Milia på måndag och jag på onsdag, Mathias han är vaccinerad sen ett par veckor tillbaka.

Innan vi åker för att vaccinera Milia på måndag ska jag dock ta kontakt med läkare alt. bvc. Fick nämligen höra att man inte ska vaccinera barn med allergier, typ komjölksproteinallergi, utan att första ha stämt av de med sin läkare. Hade inte hört de tidigare men jag ska kolla upp de i alla fall, problemet är ju bara de att de är typ omöjligt att få tag i någon.


Gulligaste G

I fredags när vi landade på hotellrummet efter en dag på stan blev vi, jag och S, överraskade av vår kära vän G. Ur väskan plockade hon fram tre små flskor mousserande vin som vi skålade i och två små påsar, en till mig och en till S. I påsen låg en fin liten låda/ask och i asken låg ett jätte fint armband. Tack snällaste, finnaste, gulligaste du!

 

Riktiga vänner ska man uppskatta och vara rädd om, vare sig man uppvaktas med presenter eller inte.



 


RSS 2.0