Investering

Igår åkte Mathias och Göran iväg och investerade i en spikpistol, den ska tydligen spara in en massa tid och kraft. Naturligtvis skulle ju denna testas, så ner till bygget och panga. Mathias var väldigt nöjd med sitt inköp, inte så konstigt de är väl alla killars dröm att ha en spikpistol.


Åh, va jag är dålig på de här...

Jag är inte speciellt duktig på att hålla den här bloggen uppdaterad, jag sköter inte min del i husbygget, skäms. Visserligen är den ju för vår egen skull för att vi själv ska kunna gå tillbaka och titta när saker och ting gjordes och, till viss del, hur det gjordes. Nu är det ju så att det faktiskt är några fler än vi som läser i bloggen och det kan ju vara roligt för dom, även för oss, om det inte står; i förrgår, för två dagar sen, för en vecka sen.

Med andra ord, jag ska verkligen försöka bättra mig. Nu kommer en sammanfattning, förhoppningsvis den sista, sen så.

Sist jag skrev något så skulle jag få vara med och hjälpa till, det är BARA lite över en vecka sedan nu (fredag 12/9). Jag var med och jag fick hjälpa till, med annat än kaffekokning och fika framdukning. 

Vi började med att åka och hämta brädor som skulle användas till byggställningen dagen efter. Sen åkte Mathias iväg och lämnade tillbaka betongslipmaskinen och hyrde en annan. Under tiden fick jag kapa upp spillvirke i lagom storlek för att kunna elda i kaminen till vintern.När Mathias var tillbaka satte vi igång med att sätta upp reglar mellan en av de bärande väggarna och taket. Mathias tyckte att vi fick ganska mycket gjort medan jag tyckte tvärtom. Men det är nog så att allt tar en j...a tid. Sen blev det ju lite städa också eftersom Mathias hade hyrt ytterliggare en slipmaskin, som skulle ta lite bättre, och ville hinna lämna tillbaka den innan kl. 16 för att slippa hyra den över helgen. Som ni ser själva på bilden ovan så resulterade slipandet i väldigt, väldigt, väldigt mycket damm. Lagom tills dess att Mathias skulle börja slipa golvet så kom min mormor och moster ner och hälsade på. Med sig hade dom kaffe och fikabröd, eftersom jag inte riktigt kunde göra något själv så kunde ju jag sitta i husvagnen och fika i lugn och ro. Så länge har jag inte fikat "ostört" på ett år...    

På lördag kl. 08.00 kom våra två proffisionella snickare som ska hjälp oss framöver. Dom tyckte att vi skulle göra klart ute på en gång och så blev det. Snickarna, Mathias och Göran var där hela dagen och höll på ute. Vilken skillnad det blir när all ytterpanel kommer på plats, huset blir liksom helt.

         

Söndag, vilodag. Men Mathias var ner en sväng  i alla fall. Han gjorde lite av de snickarna sa att han skulle göra tills dom kommer nästa gång.

Måndag, Mathias, Göran och snickarna fortsatte med att göra klart ute, snickra panel m.m.

Tisdag, Mathias och Dan var där hela dagen och lade blan annat ströläckten på garagetaket och borrade i hål i hustaket för blivande luftspalt. PÅ eftermiddagen kom snickarna tillbaka och fortsatte ute med huset. Göran var också med på eftermiddagen.

Onsdag, Mathias gjorde iordning luftspalten under hustaket, fågelnät, papp och spiknubb. Idag "flyttade" snickarna in men det är fortfarande inte helt klart ute. Dom började med att plasta och regla innertaket på ena sidan av åstaket.

Torsdag, på förmiddagen åkte Mathias iväg och köpte plåtdetaljer till garaget. Efter lunch kom Dan och då gjordes det landgångar och förrådsutrymmen på blivande vinden. Snickarna plastade och reglade klart den sidan som dom påbörjade dagen innan.

Fredag, vilodag för snickarna men inte för Mathias. Han påbörjade grävandet runt huset för dräneringsslangen.

Lördag (IDAG), Mathias och Dan fortsatte att gräva runt huset. Nu ligger dräneringsslangen under marken, med andra ord dräneringsarbetet är färdigt. Snickarna började och gjorde klart andra sidan om åstaket med plast och reglar.        

  


Sammanfattning

Anledningen till att bloggandet har uteblivit de senaste dagarna är att vi inte har haft något fungerande internet. Nu fungerar internet igen så nu är det väl dax att uppdatera. Jag är lite lat idag så jag tänker sammanfatta alla dagarna i ett inlägg.

Det har väl mest handlat om garagesnickring, nu är råsponten och takpappen på plats, garaget är regntätt, skönt. Mathias och Dan har varit där hela dagarna och Mathias påstår att om vi hinner lika mycket varje dag som dom har hunnit under dessa två dagar (tisdag 080909 & onsdag 080910) så är vi färdig i oktober...??? Hur gärna jag än vill så tror jag faktiskt inte att det är på något sätt är möjligt.Idag har Mathias varit där själv och snickrat. Han var också till Cramo och lånade en betongslipmaskin. Det blev en liten "kulle" på plattan precis där en av de bärande väggarna står och det var den "kullen" som skulle bort. Nu sägs det, har inte sett det själv än, att det är ca 1 cm slipdamm i HELA huset. Va roligt...På eftermiddagen kom Dan och hjälpte Mathias köra skräp, femton säckar skräp har det hunnit bli, redan.

Imorgon ska jag vara där och snickra, Milia ska få vara med morbror Christoffer och Sofia. Av alla som har hört att jag ska vara där har jag fått samma reaktion: Vad ska du göra då? -Jag ska snickra och allt annat som Mathias mfl gör när dom är där, varför är det så svårt att förstå? Jag ska inte vara där som någon städtant, hantlangare och kaffekokerska, jag ska spika, såga, borra och allt annat kul. Städa kommer jag att hinna göra tusen gånger innan huset är färdigt. Men med tanke på allt slipdamm som nu är innanför väggarna ser det ju ut att bli en städdag i alla fall. 

Färdiga

Nu är snickarna, som anlitats för att resa huset och göra "klart" utvändigt, färdiga med sitt jobb. Dom sista timmarna gjordes alltså idag då dom bland annat satte upp plåten på vindskivorna.Mathias har städat, börjat sätta upp panelen (i blockskarvarna saknas det 2-3 brädor (se bild nere till höger)) och knutbrädorna på ytterväggarna. När kl. slog 20 gick han in och började påta på lite där. Vet inte exakt vad han har gjort/gör eftersom han inte är hemma ännu.

Mera garagessnickring (080907)

Mathias och Göran fortsatte att snickra på garaget några timmar idag. Det går framåt, sakta men säkert, nu mer har garaget bland annat fyra väggar och ett antal takstolar. 

     

Garage

Snickarna har helg, men det har inte Mathias och Dan som fortsatte att snickra på garaget idag.

Dan mailade en fin bild från i torsdags, tänk om vi kunde bygga ett soldäck på taket...


Regntätt

Snickarna kom och fortsatte med sitt arbete så idag blev HELA huset regntätt, dvs nu är det tak även över burspråket.

  Mathias och Dan fortsatte att snickra på garaget som nu har tre väggar.Dom passade också på att städa lite. Det gäller att hålla efter med städningen eftersom det är saker och material precis överallt ändå.

Fint väder = "regntätt"

Torsdag (4/9) kunde snickarna få så gott som hela huset regntätt. Den enda delen som inte har tak är burspråket i köket. På förmiddagen hjälpte Mathias och Göran (precis hemkommen från utlandssemester) snickarna att lyfta upp balkarna för att få huset regntätt.

     

Milia va SÅ sugen att prova borrenMathias snickrar, än så länge har det bara resulterat i en enda blånagel...På eftermiddagen/kvällen snickrade Mathias, Göran och Dan på garaget. Båda långsidorna restes och baksidan gjordes.Sandra, Håkan och Rasmus kom förbi och ville kika inne i huset.

Rasmus blev imponerad av takhöjden och tycker precis som Milia att det är en väldigt rolig lekplats, det tycker INTE mammorna. Va dom ska bli besviken när det kommer upp väggar...Milia och Rasmus står i allrummet och kikar ut på barnen i lekparken:


Uppdrag regntätt

Onsdag (3/9) arbetet med att få huset regntätt fortsatte. Det var uppehåll på morgonen så snickarna kom dit och fick en tredjedel av huset tätt innan dom blev tvugna att avbryta pga, gissa, REGN. Mittendelen av huset blev lämnat helt öppet eftersom balkarna som ligger över åstaket är väldigt känslig för väta. Den sista tredjedelen täckte Mathias och Dan med presenning.

På eftermiddagen sken det upp och blev fint men det var för sent för att snickarna skulle komma tillbaka och fortsätta. Vi tog oss en cykeltur ner alla tre för att titta, jag och Milia hade ju hittills bara sett det utifrån.

Framsidan                         Gaveln mot garaget           Gaveln mot lekparken

        

Första gången Milia går in i sitt blivande hem:Mot allrum, Milias sov-                                              Mot vårat sovrum, bad-
rum,extra rum, kontor                                               rummet, klädkammare
och lilla toaletten               Vardagsrummet              och groventré/tvättstuga

     

Mot köket och hallenKan det vara möjligt att alla rummen ska få plats? Måste bli väldigt små rum, eller?

Milia står ovetande i/på sitt blivande rum, är det inte fint?


Äntligen, äntligen, äntligen

Idag, 2:a september 2008, fem dagar försenat har huset äntligen kommit. Två långtradare krävdes det för att få hit hela huset eller ytterväggarna, taket, dom bärande väggarna, värmepumpen och lite till.

Fem timmar har man på sig att tömma lastbilarna, gör man inte det blir det dryga böter. Vi höll inte fem timmar men med tanke på att dom var fem dagar försenad så tycker jag inte att dom kan komma och kräva någon ersättning. Dessutom berodde en del av förseningen på att materialet var fellastat, det som skulle användas först låg underst...

Självklart, med våran tur, så regnar, regnar och regnar det, himelen är alldeles grå så det ser inte ut som att det kommer att klarna upp heller. Men trots regnet står det nu ett hus med fyra ytterväggar och två bärnade innerväggar på plattan. Dessvärre räckte inte tiden till att få huset regntätt men det ska gå bra ändå säger dom som kan.

     

     

     

        

     

     

        

Regnet höll som sagt i sig hela dagen och det underlättade ju inte arbetet men det flöt på bra ändå. Själv såg jag, delar av, husresningen från första parkett under tak. Blev bjuden på kaffe och gott fikabröd hos grannen mitt emot. Milia sov skönt i vagnen och vaknade lagom tills dess att det var dags att sätta dit sista delen av ytterväggarna.

Garagebygge

Fredag (29/8) Mathias och Dan byggde båda långsidorna till garaget. Inte ett enda fel gjorde dom... dom behövde aldrig göra om något...

     

Milia ville väldigt gärna hjälpa tillGaragematerial

Torsdag (27/8) förmiddag var Mathias ner och tog emot materialleveransen till garaget. Efter middagen åkte Mathias och Dan ner för att träffa snickarn som kommer och reser huset på tisdag. När snickarn kollat läget påbörjade Mathias och Dan arbetet med garaget som vi kommer att bygga helt på egen hand.

     

Huset skulle egentligen ha kommit idag men blev försenat, tur eftersom det regnade hela dagen. Å andra sidan ska det regna på tisdag också.

Jag, Milia och Karina tog en promenad ner för att titta hur det gick.


RSS 2.0