Gott Nytt År

alla vänner och alla som vi känner. Hoppas ni får ett bra slut på de här året och en bra början på nästa.

Nu åker vi mot pulkabacken för lek och korvgrillning.


Plockar, plockar,

plockar, plockar och plockar lite till. De tar aldrig slut på plock.


Sabotören

Stod i tvättstugan och hängde tvätt, när jag vänder mig om har en liten sabotör obemärkt smygit sig in. Hon sitter och slänger ut den vita rena tvätten på golvet...

Hon är snabb som bara den nu när hon hasar sig fram likt en liten schimpansunge, kryper riktigt gör hon nästan aldrig längre. Hon är överallt där hon inte ska vara och bryr sig inte speciellt mycket när man säger aj aj, hon bara flinar.
Fria händer

Mathias fick fria händer att välja skydd och han kom hem med ett rosa... Den blev väldigt mycket min nu känns de som :)


Nyårspresent

Kan man önska sig något i nyårspresent? I så fall önskar jag mig 1 meter snö som kommer under en natt och ligger kvar åtminstone februari ut. Termometern ska under tiden inte visa en grad varmare än 5 minus. De är väl inte så mycket begärt...


Jullov

Vad gör man på jullovet när man inte kan vara ute och leka i snön, åka pulka och skidor. Eftersom ingen annan heller kan de är de förmodligen fullt på ställen som Drakborgen. Att åka och bada själv med båda två är uteslutet. Så vad ska vi då hitta på...


Julklappar

Milia fick bland annat två spel, Vem där? och Twister, i julklapp. Hon gillar båda två, jag föredrar Vem där?. Twister var jag lite för osmidig för, de gjorde ont både här och där, i vissa positioner kunde man ana att kramp/sendrag smög sig på... Slutsatsen av de blev att de verkligen är dags att börja träna.
Funkisholk

Mathias har gjort en fågelholk i funkis stil till småfåglarna. Småfåglarna lyser dock med sin frånvaro och holken besöks istället flitigt av skator... Milia gör sitt bästa för att skrämma iväg skatorna genom att banka på rutan så fort hon ser att dom är där men dom fortsätter att komma ändå.


Trodde de hade lugnat ner sig

men nu tar de i igen... De blir ingen eftermiddagslur ute för My.


Fan va de blåser

Milia är på bio, Alvin & gänget 3. Jag försöker roa My som sov alldeles för kort stund på grund av stormen ute. De smäller och skakar i rutorna på altanen. Varje gång de tar i sitter jag och håller tummarna för att ingenting ska gå sönder där ute.


Julhelgen

Julhelgen började traditionsenligt med Bingolottos uppesittarkväll. Ingen av oss kunde kvittera ut någon högvinst men vi hade trevligt ändå :)

     Under natten mot julafton hade tomten varit här och lämnat små paket i Milia och Mys julstrumpor. 

    

Den ena var överlycklig och lite spänd över de här med att tomten hade varit här på natten. Den andra var mest förvånad över att få fint papper i händerna och ingen sa aj aj och försökte ta av henne de.

Jag och Mathias hade kommit överens (som så många gånger tidigare) om att vi inte skulle köpa några julklappar till varandra utan bara till barnen. Jag höll mitt ord men inte Mathias, eller han påstår att de är barnen som har köpte de, så efter frukosten kommer Milia (som också påstår att de är hon och My som har köpt de...) med ett paket till mig. Så än en fick jag skämmas för att jag inte hade någon julklapp till honom.

 
Fin kartong, fint innehåll.

Innan de var dags att ta på finkläderna hann Milia med att testa nya skidorna. Efter lite vingel hittade hon balansen och fick till tekniken, de gick riktigt bra för att vara första gången på nya skidor med riktiga pjäxor.

Våra underbara redo för jul hos mormor och morfar.Milias rädsla för tomten har minskat för varje år som gått, i år var hon inte de minsta rädd. My var inte heller rädd, hon kröp fram och var väldigt nyfiken på tomtens korg, där fanns ju en massa fint papper och snören.

   

Juldagen tillbringade vi som sagt hos farmor och farfar med mormor och morfar. Vi sov kvar för att slippa åka hem tidigt alternativt "slita" upp sovandes barn.


Bus i lekrummet.

Idag har vi precis som så många andra tillbringat några timmar på Birsta. Lika bra att passa på och utnyttja presentkorten medan man får dubbelt så mycket för dom.

Nu är den här julhelgen över, fort gick de också. Imorgon jobbar Mathias och Milia ska få följa med grannarna på bio (hon är överlycklig). Vad jag och My ska hitta på har jag inte en aning om, förmodligen ingenting, bara vara :)

Dagmar hade hälsat på hos oss inatt...

Vi var inte hemma så hon lämnade lite spår efter sig så att vi skulle se att hon varit här.


God förtsättning

Julmaten är fantastiskt god, alla röror, sill, ägghalvor, korvar, skinka, kalvsylta (den var extra god i år, hemgjord!!!), jansson och mycket mycket mer. Men ungefär samtidigt som bordet dukas av är man ganska nöjd. Resterna blir sällan uppätna fast de skulle gå att duka upp ett helt julbord ett par dagar till.

Idag är vi bjuden hem till Mathias föräldrar, dom frågade direkt om de var okej om de inte blev julmat. Vårt svar var JAA! De ät jätte gott men jag är nöjd efter gårdagen.


God Jul

Nu är den här dagen snart till ända. Den stora efterlängtade dagen som de planeras, grejas, handlas och stressas för är över på ett litet kick.

Vi har i alla fall, på alla sätt och vis, haft en riktigt god jul hoppas alla ni andra också haft de.


Midnatt råder

tyst de är i huset, tyst i huset. Alla sova släckta är o ljusen, släckt är ljusen...

Allt är klart för inför dopparedagen så nu går jag också och lägger mig. De kan bli en tidig morgon, de är någon som är väldigt spänd av förväntan :) Jag minns ju själv hur de var när man var liten. Vaknade alltid rekord tidigt, helt i onödan i och för sig eftersom väntan till höjdpunkterna var evighets lång.


Jag älskar matJag äter mycket av allt.


Lilla hjälpredan

Så fort diskmaskinen öppnas kommer hon hasandes våran lilla hjälpreda. Hon tar sikte på bestickkorgen och börjar plocka. Hon tar, släpper ner på golvet och applåderar, hon tycker att hon är jätte duktig.


Julpresent till dagisfröknarna

Vi tackade för året som varit med godis till fröknarna.


Skottat snö

Skottade snö för första gången den här vintern och tyckte att de var både skönt och roligt. Vill minnas att jag tyckte de första gången i fjol också men de höll inte i sig när de var 121:a gången. Några gånger till kommer jag att tycka att de är skönt och roligt så de får gärna komma lite mer.My gillar också att de har kommit snö, hon gillar att åka pulka.


Julstök

De sena julstöket härom kvällen resulterade i egengjorda "julklappar".

Gillar att göra och ge bort :)

Dan före dan, före dan, före doppare dan...

och jag tror inte att jag kommer att behöva besöka en enda butik till innan dess :) Känner mig väldigt klar efter att ha stängt Birsta kl. 22 igår för att därefter nästan stänga Maxi som hade öppet till kl. 24...

Jag vet, jag är en av dom som undrat varför dom ska måsta ha öppet så länge på kvällarna. Men om dom liks ha de kan man väl lika gärna utnyttja de :)


Julstökar alldeles för sent

Förhoppningsvis blir de uppskattat.


Pappa är inte överförtjust i Ernst

Vi ser på jul med Ernst på tv och pappa fällde just den roligaste kommentaren: Titt... Halva 3:e världen lider av svält och här står en vuxen karl och leker med äpplen... Ååå vilket bra program de här är...


Semlor i december...

När man som bäst njuter av de godaste fikabrödet som finns, lussekatter, börjar butikerna sälja semlor... I och för sig saffranssemlor men ändå, kan dom åtminstone inte vänta till efter årsskiftet?? Nu är ju jag en riktig lussebulle freak och inte alls speciellt förtjust i semlor så jag kanske är den enda med denna åsikt.Vill inte verka otacksam mot kaffegästerna som hade med sig fikabrödet, de är ju inte dom som bestämmer att de ska säljas semlor i december. Tack för fikat :) 

Bättre sent än aldrig

har jag planterat lite julblommor här hemma, de blir lite mer jul med hyacinter och amryllis. Får se om dom hinner slå ut till jul men bara att dom finns gör att de känns lite juligare. 
De kliar i fingrarna

Mormor hade lagt alla julklappar fint under granen. De började klia i Milias fingrar så fort hon fick syn på dom. Hon kunde bara inte låta dom ligga där helt orörd i 7 dagar och vänta på att jultomten ska komma och dela ut dom.

Hon radade upp alla klapparna och läste vem som skulle få vilket. När hon upptäckte att hon kunde läsa alla namnen kom hon på att hon kunde hjälpa tomten på julafton (vi får väl se hur de blir med de, jag gissar att hon knappt kommer att våga sig fram tull tomten).  


Muffins till dagisfröknarna

I torsdags bjöd Milia dagisfröknarna på muffins, chokladmuffins med vit chokladfrosting. De verkade som att de blev en uppskattad sötsak efter julbordet som serverades till lunch. Milia var i alla fall väldigt glad/nöjd/stolt när hon överlämnade dom på morgonen och alla hade sagt att dom var god :)


Tomtebloss

Kl. 06.58 i morse klev Milia ut på bron för att tända tomtebloss, de kunde liksom inte vänta. I nattlinne, stövlar, jacka och mössa avfyrade hon två stycken lite fort. Hoppas ingen granne såg, dom tror väl att vi har blivit knäpp :)

 

Snälla snälla snälla

De är alldeles vitt ute och än har de inte slutat att snöa. Snälla, snälla, snälla (vem man nu önskar sånt till) kan de här få ligga kvar nu då, i alla fall över jul.


4:e advent, 6 dagar kvar till julafton och de snöar, den här gången kanske de får ligga kvar ett tag.


Julbord

Ikväll är de dags för årets andra julbord. Igår kändes tanken på ägg, sill, jansson och annat så där. Idag känns de helt okej, längtar till och med lite :)


Diggar

My har börjat digga när hon hör musik och hon har riktigt bra taktkänsla :)


Hälsning till tomten

Milia har satt upp en teckning/önskelista/hälsning till tomten på vår sovrumsdörr.Om ni inte kan se vad de står så får ni en översättning här: Det står (enligt Milia) att mamma (alltså jag =)) ska få mest julklappar av alla i hela världen. Det står också (hjärtat uppe till vänster) att hon älskar mamma, pappa och My mest av alla. Jag vet inte om hon hade en baktanke med de men i vilket fall som helst kan de bli så att hon får en extra julklapp efter de här :) Gullunge.

Städa

Barnen sover, Mathias spelar innebandy och jag hade tänkt ägna kvällen åt städning. Jag försöker, försöker och försöker ta mig i kragen och börja men de går inte... Benen vägrar styra mot städskrubben, händerna vill varken hålla i trasa eller annat städverktyg. Jag ska göra ett försök till sen ger jag upp.


Vänner

Undra hur länge dom kommer att vara så snäll och kärleksfull mot varandra som dom är nu... Hur länge Milia inte bryr sig nämnvärt när My förstör för henne... Hur länge My acceptera att Milia ibland har henne som en docka... Hur länge Milia tycker att de är roligt att låna ut grejer till My... Hur länge dom leker tillsammans... Jag njuter i alla fall så länge de är så, förr eller senare lär de väl vara mer bråk än vännskap dom emellan.


Snabb som bara den

Hon är snabb som bara den när kylskåpet eller frysen öppnas. De är framförallt kylan i frysen som är spännande. Hon känner och känner och känner på dom kalla lådorna och skulle kunns stå länge om de inte vore för att hennes mamma och pappa inte vill ha en massa is/frost där i.


Milia har varit kreativ

Fick med mig fina alster hem från dagis idag.
Luciafika

Vi bjöd hem mormor, morfar, farmor och farfar på luciafika nu ikväll. Lucian var nöjd med lussandet på dagis så de blev luciafika utan lucia :)


Saffransbiscotti, pepparkaksbiscotti, pepparkaksmuffins med vit chokladfrosting och saffransbullar smör- och vaniljkräm.

Mathias provade något nytt till glöggen. Mjuk pepparkaka med philadelphia- och mögeloströra samt balsamvinäger marinerade fikon, mycket gott.
Hur kan de vara möjligt...

att man nästan missar luciatåget kl. 8 när man har varit vaken sen kl. 5.... Fråga Milia.

De var ingen lugn, skön och harmonisk luciastämning som rådde här i morse och vi fick springa till dagis för att hinna med tåget. När hon väl blev klar och till slut fick på sig luciakostymen var hon så klart världens finaste lucia :)
Blir tokig snart

My har precis avslutat en 10-dagars kur med antibiotika. Bakterie i näsan var orsaken till att hon måste äta antibiotika. Nu har vi varit vaken sen klockan 04.30 för att My på grund av en igentäppt näsa inte kunde fortsätta sova... Jag tror jag blir tokig på detta snor snart. De är ofantliga mängder trögflytande/klumpigt grön/gult snor som täpper till hennes lilla näsa. De låter som att de sitter hela vägen ner i halsen...


Fullspäckad tisdag

Lucialinnet är struket, batterierna till kronan sitter på laddning och kameran laddas så nu tror jag att vi är redo för morgondagens luciafirande på dagis.

Efter luciafirandet på dagis är de avslutning på Mys babysång efter de är de lunch hos en vän. På kvällskvisten har vi bjudit hem mormor, morfar, farmor och farfar på luciafika. En fullspäckad dag med mycket fika och mat.


Dom kom upp

I år kom dom upp, dom blev inte liggandes på köksbänken tills dess att de blev dags att slänga dom den här gången.Lilla julafton

Mathias bror med familj åker till varmare breddgrader (bara lite avundsjuk) över jul så vi träffades och hade lilla julafton hos dom igår tillsammans med farmor och farfar. Milia och My kommer att träffa farmor och farfar fler gånger innan julafton men vi beslutade tillsammans att dom ocks skulle få öppna sina klappar från dom igår.

 
Milia fick nya längdskidor med riktiga pjäxor. Nu vill vi ha snö så vi kan skida :)

 
My tyckte att alla paketsnören var mest intressant :)

Lussebullar m. smör- och vaniljkräm

Efter förra veckans glöggdejt blev jag bara tvungen att baka en omgång av de lussebullar L hade med sig, dom var så goda. Den dubbla satsen lussebullar jag bakade tidigare är långt ifrån slut så nu är frysen verkligen full av lussebullar. Är de någon som är sugen på fika och då med lussebulle som dopp är ni hjärtligt välkommen :) 


De är inte fel att vara noggrann...

Mathias tycker att jag är lite väl noggrann när jag bakar. Han skrattade åt mig när han kom upp efter att ha nattat Milia och jag var i full gång att baka ut.

Han tycker nödvändigtvis inte att man behöver ta fram tumstocken för att se till att degen blir precis så stor som instruktionen säger... De tycker jag. Men till mitt förvar ska jag säga att jag har otroligt dåligt ögonmått.
Inte speciellt svår övertalad

Mathias var inte speciellt svår övertalad, han kom hem från jobbet och hade en gran med sig. Nu står den på plats och är klädd. Jag tror faktiskt att med granen kom också lite julstämning :)

De gick så där för Milia när hon skulle klä sin lilla gran.


Tomteskum

Gå bort present till en tomteskums tokig svägerska.
Julgran

Vi brukar inte köpa och sätta upp granen så tidigt som två veckor före julafton. Men nu funderar jag starkt på om vi inte ska göra se ändå... Jag längtar lite efter julgran och de kanske är de som saknas för att julstämningen ska infinna sig. Ska se om jag kan övertala Mathias till att köpen en idag redan :)


3:e advent

3:e advent och mindre än två veckor kvar till julafton. Undra när den där riktiga julkänslan ska infinna sig, om den infinner sig... Lite snö på backen skulle nog underlätta, regn och gröna gräsmattor är ju inte direkt vad man förknippar december och jul med.


Är de inte typiskt...

Milia och My sov hos farmor och farfar från fredag till lördag eftersom vi var på julfest med mitt jobb. På lördag morgon hade farmor börjat slamra vid kvart i åtta eftersom My sov fortfarande... Idag tyckte hon bestämt att de var dags att kliva upp kl. 5... Är inte de typiskt?


Vilket väder

och de ska tydligen bli värre under dagen... Klass 2 varning...


Babysim

Nu ska jag och My snart hoppa ner i den 32 grader varma poolen för lite babysim. Vi har missat dom två senaste gångerna så vi får se hur hon reagerar och om hon känner igen sig. Hon älskar att bada så jag tror inte att de blir några protester.

Uppdatering:
Lilltjuven

När jag skrev att vi får se hur länge dom är fyra snögubbar som bor i vårt pepparkakshus så misstänkte jag att Milia kanske skulle vara där och nalla. Men igår visade de sig att de finns två stycken i de här huset som kan visa sig vara skyldig...Gulliga små gryn

Hur gulligt är de inte när dom första små grynen dyker upp i de små munnarna :)Nu är de två på väg upptill också :)

Pepparkaksbak

Jag och Milia har bakat pepparkakor ikväll. De huvudsakliga målet var att få till två stora hjärtan med barnens namn på som ska hängas upp på något noga utvalt ställe enligt Milias önskemål. Ifjol gjorde Mathias och Milia stora hjärtan men dom blev aldrig pyntade och aldrig upphängda så i år måste dom upp :)


Nu ska de bara monteras och hängas upp.


Milias fina verk ska ätas upp :)

Glöggknytis

Varje år brukar vi träffas och dricka glögg, äta pepparkakor, baka och framförallt tjattra. I år bestämde vi oss för at skippa baket men ändå träffas, dricka glögg och tjattra. De blev glöggknytis och de blev ett bord med mycket godsaker.   


Måste välja

Just den här tisdagen var de mycket att välja på att göra. Föreläsning om att sätta gränser, glöggdejt och Chris Medina live... Hade helst velat göra allt men tyvärr går ju inte de.


Glöggdejt

Förbereder mina bidrag till kvällens glöggdejt :)


Står gärna, går ogärna

My reser sig upp överallt, mot allt så fort hon får chansen. Hon älskar att stå upp och ser mer en nöjd ut när hon ser att man ser. Hon är däremot helt ointresserad av att gå, eller rättare sagt ta steg. Håller man henne i händerna står hon still eller försöker sätta sig, säller man henne mot gåvägnen sätter hon sig. Hon vill stå, inte gå.
Stora lilla tjejen.

En helg med massor av mat

Hela helgen, inte bara idag i och med julbordet, har gått i matens tecken, mycket mat tecknet. De känns som att jag har ätit för lång tid framåt, just nu känns de som att jag inte skulle behöva äta förrän på julafton. Den känslan har jag i och för sig haft många gånger tidigare och lika många gånger har jag vaknat dagen efter och varit hungrigare än normalt...

Igår hade vi familjerna W/O och S/N på middag. De blev en middag med lite av mycket, ingen förrätt, ingen varmrätt utan en massa förrätter/småplock. De är något vi har pratat om länge att göra men de har aldrig blivit av och nu när de väl blivit de tror jag att de blir fler gånger.Sparrissoppa, västerbottensostpaj, löjromstoppade tunnbrödssnittar med renstek och senapskräm, getostkex med fikon och parmaskinka, getostkex med honung och valnötter, västerbottensoststicks med mandelpotatisdipp, tunnbrödschips med rosmarin och havssalt, oliver, salami och tunnbrödspizza. Till efterrätt chokladfondue.

   Innan middagen drack vi glögg och till de provade vi något nytt, ostbollar med pepparkakskross. Mycket gott.
Årets första, riktiga, julbord

Är så mätt så att de känns lite jobbigt att sitta "hopvikt" i bilen, skulle behöva inta en lite mer utsträckt ställning i t ex soffan.

Vi är på väg hem efter att ha intagit årets första, riktiga (räknar inte julbordet på Ikea som ett riktigt julbord), julbord tillsammans med Mathias familj. Mycket gott. Lite för mätt.


Milia spanar in efterrättsbordet. Där fanns mycket gott :)


Mätta, belåtna och framförallt sockertoppade (iaf 3 av 4) kusiner.


Stolt och mycket rörd mamma

De var tur att Milia och hennes grupp bara dansade två nummer... Oj oj oj va jag grinade, tårarna forsade ner för mina kinder. Hon var så duktig :)


Discokidz

Sitter och inväntar att Milias dansshow ska börja. Idag är de avslutning för den här terminen och då bjuds de på uppvisning för föräldrar, syskon, mor- och farföräldrar mfl.

De ska bli väldigt roligt att äntligen få se vad dom har gjort bakom den stängda dörren varje torsdag hela hösten.


När jag lämnade Milia innan showen fick hon en liten björnnos målad på näsan och björnöron, de var borta när hon kom ut på scenen :)


Planering vs. verklighet

Min planerade fredag: städa och förbereda inför morgondagen när vänner kommer på middag. Allt skulle vara så förberett som möjligt för att slippa göra mer än nödvändigt och stressa imorgon.

Min verkliga fredag: bjuden på fika hos grannen efter lunch (borde ha tackat nej men när tackar man nej till kaffe och sällskap...). Fikabjudningen ledde till gemensam fredagsmiddag. Gick hem kl. 17, var tillbaka kl. 18. Ingenting gick som planerat så allt återstår imorgon, jag kommer att springa runt och stressa hela dagen. Egentligen helt i onödan men sån är jag.


Frukost och kl. är 9.40

De är en ovanlig syn här hemma att frukostbordet fortfarande inte är avdukat kl. 9.40. Njutningen övertas nog ganska snart av "panik"... Jag blir stressad av att inte vara klar och igång den här tiden.


Kalenderljus

Nu har nedräkningen börjat på riktigt, kalenderljuset är tänt.

Milia kom fram till att de kommer att gå jätte fort till julafton om de är när ljuset brunnit ner... :) Tror inte att hon förstod att de skulle tändas och släckas många gånger innan dess :)


RSS 2.0