Kräksjuka

Milia började sent igår kväll och höll på hela natten. Mathias började imorse och ligger däckad nu. Jag har än så länge klarat mig och hoppas att de förblir så. Någon som har tips på hur man undviker att bli smittad? Förutom hygien och vitpeppar (har redan ätit en halv påse).

Vi gick för rosa och vitt

Idag, kanske i tidigaste laget, har vi klätt årets påskris. Milia hängde ägg och jag virade fjädrar. I år blev de rosa och vitt, ifjol var dom många som tyckte att jag var tråkig när jag valde svart och vitt (de passade ju bäst mot huset=), de var inte tillräckligt barnvänligt. Så länge jag får bestämma tänker jag göra de, de kommer förmodligen en dag då jag blir tvungen att ha multi färgade fjädrar i riset, smällkarameller fulla granen och diverse annat pynt som har tillverkats på dagis/skola ; )     

På jakt efter ris att pynta.

 


Släcker ni lamporna ikväll?

Kl. 20.30: Släck för klimatet!

Lördagen den 27 mars klockan 20:30 genomförs världens största klimatmanifestation – Earth Hour. Genom den enkla handlingen att släcka ljuset under en timme visar du ditt stöd för klimatet och uppmanar samtidigt världens makthavare att agera i klimatfrågan. 103 länder är hittills på att vara med, att jämföra med förra årets 88 länder. Över en miljard människor släckte sina lampor förra året.Bilder och text är lånad från Aftonbladet och WWF.

Lampa fraktad från Thailand

När mor och far kom hem från Thailand hade dom med sig varsin lampa till mig och min bror. De kan tyckas lite otympligt att frakta med sig två lampor som mäter ca 60-70 cm i diameter ända från Thailand men de gjorde dom. Hur de gick till kan, när man ser bilden nedan, verka omöjligt då den inte får i plats i någon resväske, inte heller i kabinfacken och att skicka den som den är i bagageutrymmet skulle inte gå. Här får ni förklaraingen:Lampan såg nämligen ut så här när man köpte den. 30 exakt likadana bitar som med hjälp av en beskrivning som är långt ifrån lika pedagogisk och lättläst som de man får med när man köper en Ikea möbel som ska monteras. Eftersom de bara fanns en beskrivning att tillgå och min bror tog hand om den så har vår lampa legat orörd sen vi fick den.

Igår var vi på middag hos mor och far och min brors tjej hade med sig sin lampa och beskrivningen eftersom hon efter ett flertal försök hade gett upp. Hon bad mig, som älskar att monera möbler och annat, om hjälp. Tillsammans satte vi igång med att försöka tyda beskrivningen och tillslut, eftera att ha plockat isär den ett par gånger och börjat om, lyckades vi faktiskt få ihop den.

  
Den här lampan bestod av 30 bitar vilket jorde den ca 60-70 cm i diameter. De fanns en betydligt större modell, hela 120 bitar alltså fyra gånger större... den skulle jag inte ens drömma om att försöka montera de måste vara omöjligt.

Nu får vi se om jag lyckas få ihop min egen, de borde ju vara lättare andra gången. Den blev väldigt snygg så monteras ska den men vi är inte helt säker på vart den ska sättas upp, de lutar åt den obefintliga altanen. Den påminner väldigt mycket om en design lampa som kan ses lite här och där.


Bild lånad via google.


Ingen vår i sikte

Jag som trodde att vi tog farväl av vintern idag, att vi tog vara på dom sista timmarna riktig vinter i Vemdalen, åkte stjärtlapp för sista gången, hade snöbollskrig för sista gången. Men icke, de var inte en centimeter mindre snö när vi kom hem jämfört med när vi for, snarare någon centimeter mer. Jag hoppades och önskade så väldigt att vi skulle mötas av våren eller åtminstone av känslan att den är nära men vi tycks få vänta.


Kusinerna efter grillad korv och varm choklad uppe vid Jakstugan. Vesslan tog oss upp till toppen och ner tog vi kälken, fort gick de och kul var de.


Redo för en tur ner för fjället i rasande fart.
  


Dom två små har verkligen funnit varandra, de skiljer sällan mer än två steg emellan dom. De ska vara samma lika hela tiden. Dom disskuterar, funderar och komunicerar med varandra. Dom två förstår varandra väldigt bra och oftast är de just bara dom som förstår.

  

  

Efter att ha varit ute större delen av den vakna tiden i fyra dagar trodde jag att Milia skulle var ganska nöjd. Vi hann knappt parkera bilen: -Jag vill vara ute mamma, kan du ta fram min spade så jag kan gräva. Ute blev hon.

Jag vann =)

Jag vann den fina ryggsäcken från Vincent Shoestore som jag tävlade om hos Husnrnio. Nu ska Milia sälv få välja vilken färg hon vill ha, jag tippar på att de blir en rosa, Mathias hoppas på att de inte blir en orange.Tack till både HUSnrNIo och Vincent Shoestore i Karlstad.

Tillslut kom solen

Solen har inte velat kika fram från den grå himlen bortsett från korta stunder under dom här fyra fjälldagarna, Tmperaturen har varit bra och de har inte blåst så de har inte varit något problem att tillbringa hela dagarna ute men de är ändå trevligare om solen lyser. Efter lunch idag kom den och lyste på oss under eftermiddagen.

 
De blev några slalomåk till innan de var dags att lämna tillbaka utrustningen.

Imorgon är de dags att städa ur stugan och åka hem. Vi har inte utcheckning förrän kl. 15 så om vädret blir bra tar vi vara på dagen och checkar ut sent.


Leka ute, äta ute, sova ute

Köttbullar, potatis och morötter smakar aldrig så bra som när dom har stekts över öppen eld efter ett par timmars utelek. All mat/fika blir så mycket godare efter timmar ute i friska luften, hungrig blir man.En tupplur i vagnen på de och man är redo för ytterliggare timmar ute i friska luften.

Vi har hyrt slalomutrustning till Milia även idag men vi får se om den bestämda lilla damen vill åka mer. Några åk blev de på förmiddagen innan hon vägrade att stå på skidorna en enda sekund till. Antingen var de på grund av hunger och trötthet eller så vill hon helt enkelt inte åka mer.Roligast är att åka stjärtlapp.


Utför eller uppför, på längden eller på "tvären"...

Vädret verkar bli bra så de lutar åt en tur med vesslan upp på fjället, med eller utan skidor får vi se.


Premiär!

Provar ut utrustning, att de ens finns så små pjäxor och skidor.Ut och på med utrustningen.Perfekt "lift" för dom minsta, ett band som tar dom upp till "toppen".

 

Milia och pappa susar ner för backan. Efter tre åk i mini barnbacken pekade hon på den stora barnbacken med knapplift -Jag vill åka den! Jag kan själv! Hmm, hon kanske får testa den efter sovstunden men inte själv.


Tävling!

Jag är med och tävlar om en fin form från Rice hos Nordljus (länk till hemsidan). Klicka på bilden för att komma direkt till bloggen och tävlingen.Tävling!

Jag är med och tävlar om en fin ryggsäck från Vincent hos HUSnrNIO (länkar) gå in och läs mer och va med och tävla du också. Helgens sista kalas

Nu har de kalasats färdigt för den här gången, nästa gång är de min tur att fylla år, väldigt ojämt så inget att fira egentligen. 


Färgglad tårta likt i fredags. Är de barn med på kalaset ska de vara barnvänlig tårta även om de inte är ett barn som firas.


Mathias fick hjälp att blåsa ut ljusen.

Efter städning och innan matlagning och tårttillverkning hann vi med att vara ute i solen ett par timmar. Vi grillade i lekparken och sökte skydd mot dom iskalla vindarna, i lä var de riktigt varmt och skönt.Även om de har tinat bra den senaste tiden så återstår mycket av snön. De dröjer innan man kommer att kunna gräva i sand i lekparken.Men gungorna har i alla fall tinat fram så pass mycket att man om man håller upp fötterna kan gunga med ganska mycket fart.
Kalashelg

Igår firade vi Mathias, som fyllde år i torsdags, hos D & K. Idag har vi varit på 2-års kalas och uppvaktat en nyfödd liten pojke. Vi har också uppvaktat mamma/mormor som fyller år idag. I morgon firar vi Mathias hemma med dom närmsta. En riktig kalashelg, tårta fredag, lördag och söndag, kaloriintaget den här helgen slår nog alla rekord, de är tur att de bara är i mars som de är så tätt mellan födelsedagarna.
Milia, Maja och Signe garnerar tårtan hos farmor och farfar igår.


Färdiga tårtan. Fina färgglada tårtljus från Rice som inte fick brinna så länge, dom var många som ville blåsa och inte hade tålamod att vänta.

Middagsgäster

Storkusinerna, M & S, kom på besök idag. Dom var eferlängtad, jag råkade nämna för Milia redan imorse att dom skulle komma så när dom kl. 16 dök upp hade hon väntat HELA dagen.

Milia och Signe är lika gamla, de skiljer bara 3 månader, men trots de har dom aldrig lekt tillsammans, de har för de mesta varit Milia och Maja som hållt ihop. Nu har de ändrats, nu är de Milia och Signe för hela slanten, de är så roligt att se dom två, dom har verkligen hur kul som helst ihop och leker jätte bra. Idag tror jag dom slog något slags skrattrekord när dom sprang fram och tillbaka, tror nästan att dom avverkade ett Vasalopp fast uan skidor och inomhus.

Familjen W/N stannade på middag, halloumifyllda köttbullar med risotto, och som vanligt slutade de med att Cajsa stod i köket =) Jag lyckades inte riktigt med risotton förra gången så jag bad C om hjälp, den blev väldigt god och helt signerad Cajsa.  

Härliga, underbara vårvinter

Klarblå himmel, 5 minusgrader och SOL. På dom stora vägarna börjar asfalten på riktigt komma fram, de droppar från taket, fåglarna kvittrar, de är ljust när man åker till jobbet och ännu bättre när man kommer hem också. Nu måste väl våren ändå vara på väg, vi vill inte ha några fler bakslag, inte en snöflinga till och inge mer 20 minusgrader. Nu är vintern som allra bäst.


Som ett ljus

Mormor bokade en klipptid hos sin frisör till Milia. Men självfall i håret och ett hår som är tunnt och tussigt blir de ganska slitet. En rejäl genomklippning och toppning var nödvändig och inget jag ger mig på.Som ett ljus satt hon i stolen och tittade sig i spegeln. Tjejen som klippte henne var jätte gullig, hon gjorde både lockar och sprejade, till Milias stora glädje, rosa slingor.

Hon blev så snygg SÅ :)

Pärla

Milia älskar att pärla, göra halsband och armband. Hon fick nya fina träpärlor av mormor och morfar från Thailand, dom är snart uppärlade allihop.

Kvällsfika

Mathias höll igen lite vid middagen, nu vet jag varför.
Räk- och kräftsmörgås och rökta räkor att doppa i aioli, hade jag vetat
hade jag stått över middagen.

De var han som tog emot inbjudan om kvällsfika och hockeymatch på tv:n

Härlig helg trots griniga ungar

Vi såg inte röken av dom där 38 minusgraderna som nästan fick mig att stanna hemma. I fredags stod termometern på -8 i stort sett hela dagen och i lördags var de endast 6 grader kallt. Vi hann med många timmar ute i friska fjälluften.

Lördag förmiddag kopplade vi på kälken på skotern och åkte upp till Ansättens toppstuga, en skumpig färd på ca 1 timme. Milia som är rädd för skotern hade absolut inget emot att åka "pulka" efter den, hon somnade både på vägen upp och ner, hon som i vanliga fall inte sover på dagarna.   

När vi anlände var de lungt och gott om plats i stugan, med morgonpigga barn var vi dagens först gäster. När vi efter gräddvåfflor, fjällmackor, varmchoklad m.m. var på väg hem började stugan bli full och på "parkeringen" utanför syntes de att vi var i ett skoterparadis. Utanför de flesta andra fjällstugor jag varit i är de längdskidor som står uppradade utanför och kanske en eller två skotrar. Den här helgen har jag inte sett ett enda par längdskidor (bortsett från Milias).   


Vi, två vuxna och två barn, klämde in oss i pulkan, varmt och gosigt =)Förutom skoteråkning har vi hunnit med att åka kälke, gräva massor, åka skidor (Milia), gjort ett besök i byns hantverksbutik, ätit en massa god mat och andra godsaker. Men de har inte bara varit guld och snöiga skogar, så länge vi varit ute har allt varit bra men inne i stugan har Milia och Melwin varit ovänner mest hela tiden och därav griniga och gnälliga. Dom har alltid gått så väldigt bra ihop men nu är dom som hund och katt, dom "bråkar" hela tiden. Just nu är dom i åldrar som inte alls går ihop, den ena för liten för att förstå att den andra vill vara ifred ibland och den andra för liten för att förstå att den andra är för liten för att förstå... Den ena pratar, den andra inte. Den ena är kille, den andra är tjej. Den ena vill kramas hela tiden, den andra förstår inte att de är kramar som delas ut utan tror att de är knuffar och fasthållning... Inte lätt att vara liten och inte heller stor liten. De går nog över snart och dom kan leka bra igen.


Dom var inte ovänner exakt varje minut i stugan, ibland uppstod faktiskt kramkalas.

Nu ser vi fram emot nästa fjällresa, då blir de ingen skoteråkning utan skidåkning för hela slanten, både utför och på längden.


RSS 2.0